Afbeelding van een tafel met post-its. Een persoon wijst naar een post-it en houdt een post-it vast

Wat is het verschil tussen een JPG, PNG en GIF afbeelding?

Wanneer je een afbeelding wilt opslaan, van je camera of van het internet, zie je dat deze afbeelding vaak een van de volgende bestandstypes heeft: .jpg, .png of .gif. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen deze bestandstypes? We leggen het hieronder uit. 

JPG/JPEG (Joint Photographic Experts group)

JPG, of JPEG, wordt vaak gebruikt bij het opslaan van foto’s. Wanneer een afbeelding als JPG wordt opgeslagen, zal de afbeelding gecomprimeerd worden. Het voordeel hiervan is dat een JPG bestand meestal niet heel groot is. Het nadeel is dat je door het comprimeren kwaliteit verliest. Als het gaat om een grote foto dan zul dit kwaliteitsverlies niet snel merken. Wil je een illustratie, zoals een logo, opslaan? Dan kun je beter geen gebruik maken van het bestandstype JPG. 

PNG (Portable networks graphics)

Ook PNG-afbeeldingen worden gecomprimeerd. Het grote verschil is dat deze compressie lossless is. Dit wil zeggen dat een PNG-afbeelding bij het comprimeren geen kwaliteit verliest. Een kleinere afbeelding heeft dus dezelfde kwaliteit als het origineel. Het nadeel hiervan is dat PNG-bestanden een stuk groter zijn dan JPG-bestanden. Staat jouw website vol met PNG bestanden? Dan kan dit invloed hebben op de snelheid van je website. Gebruik een tool zoals TinyPNG om de PNG-bestanden te verkleinen zonder kwaliteitsverlies.


GIF (Graphics Interchange Format)

GIF is in 1987 bedacht door het bedrijf CompuServe.
De voordelen van een GIF bestand zijn:
–           De bestanden zijn relatief klein. 
–           Net zoals bij een PNG bestand ontstaat er geen dataverlies bij compressie.
–           Je kunt met een Gif animaties opslaan. 

Het grote nadeel is dat kleuren in een afbeelding gereduceerd worden tot maximaal 256. Dit is een groot verschil vergeleken met JPG en PNG waar miljoenen kleuren mogelijk zijn. 


Transparantie

Heeft een afbeelding transparantie in de achtergrond en wil je deze opslaan? Dan kun je het beste kiezen voor PNG. Doordat PNG alfakanalen ondersteunt, kunnen zowel transparante als semi-transparante afbeeldingen worden opgeslagen. JPG ondersteund geen transparantie. Wanneer een transparante afbeelding als JPG wordt opgeslagen, zal de transparantie omgezet worden in wit. Het bestandstype GIF kan wel gebruikt worden voor transparante afbeeldingen. Semi-transparantie wordt hierbij echter niet ondersteund.

Deel dit bericht op social media:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email