Een persoon houdt een bril omhoog. In de achterground is een wazige stad.

Mensen denken vaak dat toegankelijkheid alleen voor mensen met beperkingen geldt, maar het tegenovergestelde is waar: toegankelijkheid is er voor iedereen. Wanneer we websites gebruiksvriendelijk maken voor de meest kwetsbaren onder ons winnen wij allemaal.

Verhoog je omzet

Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 20% van de bevolking een tijdelijke of permanente beperking heeft en deze belemmert het gebruik van het internet. Als we even omrekenen zijn dit ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders. Van deze 3,5 miljoen mensen klikt ongeveer 71% weg van een website die niet goed toegankelijk is – een gemiste kans, zeker omdat mensen met een beperking over het algemeen zeer loyale klanten zijn!

Een positieve ervaring op een website zorgt ervoor dat klanten met meer vertrouwen terugkeren om producten of diensten af te nemen.

Verlaag de belasting van de helpdesk

Wanneer mensen zelfstandig online hun zaken kunnen doen, hoeven zij niet via e-mail of telefoon een beroep te doen op de helpdesk of klantenservice. Dit scheelt zowel de klant als ook het bedrijf tijd en energie en is op den duur voordeliger voor het bedrijf.

Niet alleen vanwege SEO belangrijk

Goede SEO zorgt er natuurlijk voor dat de website goed vindbaar is. Daar houdt het niet bij op: ieder mens zal in de loop der tijd een vorm van beperking ervaren. Denk hierbij aan minder goed zien door het ouder worden, maar ook (onverwachte) ziektes. Toegankelijkheid nu zorgt voor prettige ervaringen later.

Wat kun je doen?

Een goede webdeveloper zorgt ervoor dat de website al goed toegankelijk is zonder dat je hier zelf iets voor hoeft te doen. Als je content op de website plaatst, houdt dan in ieder geval rekening met het volgende:

  • Gebruik alternatieve tekst voor plaatjes. Weet je niet zo goed hoe dit moet? Er zijn verschillende artikelen beschikbaar op het internet met uitleg. Marrit, die zelf slechtziend is, weet precies hoe je goede alt tekst schrijft. Probeer vooral relevante tekst te schrijven. Voorkom ook dat belangrijke informatie alleen in een plaatje staat. Een voedingswaarden label dat je als plaatje neerzet is niet zichtbaar voor slechtzienden die screen readers gebruiken, dus een stukje normale tekst met dezelfde info is belangrijk als alternatief.
  • Voorkom het gebruik van kleuren om informatie door te geven. Denk bijvoorbeeld aan rood/groen kleurenblinde mensen: op een kalender waar rode vakjes volle dagen en groene vakjes open dagen zijn, zullen deze mensen waarschijnlijk geen verschil zien en dus extra moeite hebben om iets in te plannen. Symbolen, het gebruik van contrast tussen licht en donker, of delen die niet bruikbaar zijn weg laten werken beter.
  • Zorg ervoor dat documenten toegankelijk zijn. Gebruik bij voorkeur een nieuwsbericht of website pagina om de informatie weer te geven. Zet bijvoorbeeld een PDF als extra bestand om te downloaden neer, maar laat het niet de enige bron van informatie zijn. PDF-bestanden zijn heel vaak niet toegankelijk!

Screen readers

Wist je dat moderne apparaten tegenwoordig standaard met ingebouwde screen readers komen? Op Android, iOS en Windows 10 en hoger kun je deze functionaliteit inschakelen en zelf ervaren hoe het is om het internet met deze tool te verkennen. Het verschil tussen een fijne toegankelijke website en een minder toegankelijke website is direct duidelijk!

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen?

Bij ‘t Swarte Schaap helpen we je met plezier verder! Wij horen graag van je.

Deel dit bericht op social media:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email