Foto closeup van een smartphone. De browser toont een zoekresultaat voor 'Analytics' wat onderdeel is van SEO en SEA.

Wat is SEO en SEA?

Sitemaps, alt-tekst en metatags; wellicht heb je deze termen wel eens voorbij zien komen. Ze zijn onderdeel van SEO en SEA en spelen een belangrijke rol voor websites zodat zoekmachines ze kunnen vinden. We leggen je graag uit wat deze termen betekenen.

Wat is SEO en SEA?

SEO

De afkorting SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie. SEO is een verzamelnaam voor alle processen die de organische (niet-betaalde) vindbaarheid van een webpagine in zoekmachines verbetert.

SEA

De afkorting SEA staat voor Search Engine Advertising, oftewel zoekmachine adverteren. SEA is het adverteren in zoekmachines zoals Google. Je betaalt dus om de vindbaarheid in zoekmachines tijdelijk te verhogen.

Wat zijn metatags?

Metatags zijn onzichtbare tags die gegevens over je pagina verstrekken aan zoekmachines en websitebezoekers.

Meta title

De meta title is de titel van een pagina. De meta title is zichtbaar in zoekmachines en in het tabblad van de browser.

Meta description

De meta description is een korte omschrijving van de inhoud van een pagina. De meta description is zichtbaar in zoekmachines zoals Google en Bing.

Wat is een sitemap?

Een sitemap brengt in kaart hoe je website is opgebouwd en welke pagina’s je website bevat. Enkele voordelen van een sitemap zijn:

  • Zoekmachines kunnen je website crawlen (analyseren) en indexeren.
  • Zoekmachines zien wanneer de inhoud van een pagina de laatste keer is aangepast.
  • Een sitemap vertelt zoekmachines, per pagina, wat voor soort pagina het is. (bijvoorbeeld: een product pagina of product categorie pagina).

Wat is alt-tekst?

Een alt-tekst is een korte beschrijving van een afbeelding, waardoor zoekmachines en gebruikers met een visuele beperking begrijpen wat er op de afbeelding te zien is. Zo wordt alt-tekst bijvoorbeeld gelezen door hulpprogramma’s voor slechtziende en blinden.

Google hecht veel waarde aan de toegankelijkheid van een website. Hierdoor worden alt-teksten meegenomen in het bepalen van de ranking van een website.

Is jouw website SEO en SEA up-to-date?

Wij helpen je graag om jouw website klaar te maken voor de zoekmachines. Neem gerust contact met ons op!

Deel dit bericht op social media:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email