Open source website code op een computer scherm.

Open source websites: waarom gebruiken wij WordPress?

WordPress is een open source website. In het kort houdt dit in dat de code openlijk beschikbaar is voor iedereen, waardoor iedereen met de relevante kennis kan bijdragen aan het project. WordPress is daarom gratis én toegankelijk.

Het tegenovergestelde van een open source website is een closed source website. Dit betekent dat de website gebouwd is op exclusieve code die alleen toegankelijk is voor de developers die het gemaakt hebben.

Waarom zijn open source websites een goede keuze?

Het grote voordeel van open source websites is dat de code die ze gebruiken openbaar is. Niet alleen bestaat er veel software die zonder teveel poespas direct werkt met zo’n systeem (denk hierbij aan WordPress plugins), het maakt het ook veiliger. Hoe meer mensen het gebruiken en eraan werken, hoe groter de kans dat fouten en beveiligingslekken snel ontdekt en gedicht worden.

Een closed source website geeft de code niet weer voor de consument om in te zien zoals WordPress dat doet. Dit betekent dus ook dat eventuele problemen minder snel ontdekt worden. Het voordeel van een closed source systeem is dat je hele specifieke en complexe websites kunt bouwen die soms niet mogelijk zijn met open source systemen. Het nadeel is dat dit closed source systemen ook standaard klantonvriendelijk maakt, want wanneer je niet langer samen kunt of wilt werken met het bedrijf dat dit systeem beheert, is switchen naar een ander systeem vaak niet mogelijk zonder de website weer vanaf de grond op te bouwen.

Kortom, een open source website is bij uitstek de meest klantvriendelijke en doorgaans veiligste optie voor de gemiddelde website.

Gebruik je ook al een van de meest populaire open source websites?

‘t Swarte Schaap specialiseert zich in de bouw en onderhoud van WordPress websites, helemaal aangepast op maat naar jouw wensen. Wil je ook overstappen of heeft je site een opfrisser nodig? Kom gezellig langs voor een bakje koffie en dan gaan we samen aan de slag.

Deel dit bericht op social media:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email