Foto van een smartphone met een slot icoon. Hoe veilig is een Wordpress site?

Hoe veilig is een WordPress site?

Bijna iedereen weet dat een website gehackt kan worden. Dit betekent dat iemand zich (meestal met kwaadaardige intenties) toegang verschaft tot een site zonder toestemming. Gelukkig zijn er een aantal dingen die we kunnen doen om ze dit zo moeilijk mogelijk te maken. Zo maken wij een WordPress site veilig.

Wanneer is een site niet veilig?

Er zijn veel verschillende redenen waarom een website niet veilig is. De meest voorkomende redenen zijn:

  • verouderde WordPress software
  • plugins die niet geüpdate zijn
  • hosting-omgeving met verouderde software
  • makkelijk te raden wachtwoorden
  • wachtwoorden die op meerdere sites gebruikt worden

Oude software is veelal de grootste boosdoener. Wanneer kwetsbaarheden in software ontdekt worden, wordt deze doorgaans geüpdate om deze kwetsbaarheden dicht te metselen. Daarnaast gebruiken mensen ook te vaak makkelijk te raden wachtwoorden, of hetzelfde wachtwoord op meerdere sites.

Ontbrekende SSL certificaten

Een ontbrekend SSL certificaat is ook een grote boosdoener voor veiligheidsproblemen. Een SSL certificaat houdt heel kort in dat de verbinding tussen de browser en de server beveiligd is. Hiermee worden gevoelige gegevens, zoals bijvoorbeeld inloggegevens, creditcardnummers en dergelijke informatie veilig ingevoerd in het systeem. Je weet dat een website een geldig certificaat heeft wanneer er linksboven in de balk een hangslot op slot staat, en het website adres met https:// begint.

Wanneer dit certificaat ontbreekt waarschuwen browsers je bezoekers dat de website niet veilig is en dat kost je gewoon klanten. Google straft je daarvoor ook door de website veel lager in de zoekresultaten te zetten.

Onderdeel van onze service bij ‘t Swarte Schaap is dat al onze klanten een beveiligde website met SSL certificaat gratis krijgen. Dat geeft klanten en bezoekers van je website vertrouwen!

Wat als je niet veel wachtwoorden kunt onthouden?

Er bestaan wachtwoordkluizen programma’s met goede encrypties die al jouw wachtwoorden beheren. 1Password en Bitwarden zijn populaire keuzes. Je gebruikt een zogeheten ‘master password’ (hoofdwachtwoord) dat je gebruikt om bij de kluis in te loggen. Hierin staan al jouw wachtwoorden opgeslagen en je kunt deze direct op de website invoeren. Je hoeft dus maar één wachtwoord te onthouden in plaats van tientallen!

Wij houden je site up-to-date

‘t Swarte Schaap zorgt ervoor dat al onze klanten een up-to-date website hebben. Wij updaten zowel WordPress als ook plugins regelmatig om kwetsbaarheden te voorkomen. Gewoon goede service dus!

Heb je ook interesse in een veilige WordPress site? Stuur ons een berichtje, dan gaan we lekker samen aan de slag.

Deel dit bericht op social media:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email