Wat is een 404 pagina?

Een 404 error is een foutmelding die wordt doorgegeven via de server van een website wanneer de url die je probeert te bezoeken onjuist is of niet meer beschikbaar is. Wanneer je deze foutmelding krijgt is dat natuurlijk nooit fijn. Vooral wanneer het gebeurt op je eigen website. Het kan namelijk voorkomen dat een gebruiker op een pagina met een 404 foutmelding komt en vervolgens de website direct verlaat. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de ranking van je website in zoekmachines zoals Google.

Opsporen van 404 foutmeldingen

Het belangrijkste is om 404 pagina’s snel op te sporen en de problemen op te lossen. Dit kun je op meerdere manieren doen.

Gebruik maken van Online tools

Wanneer je op Google op een van de volgende termen zoekt: ‘broken link checker’, ‘404 checker’ of ‘deadlinks checker’ dan kom je meerdere websites tegen die je gebruiken kunt om je website te scannen.  Zo kun je bijvoorbeeld naar de website: https://www.brokenlinkcheck.com/ gaan en de url van je website invullen. Je krijgt vervolgens een lijst te zien met alle links die niet werken.

Search Console

Wanneer je gebruik maakt van Google Search Console dan kun je heel eenvoudig al jouw 404 pages bekijken. Om deze pagina’s te kunnen inzien ga je naar: Search Console > Dekking. Hier krijg je een overzicht met alle fouten, inclusief 404 fouten.

Screenshot van de 404 pagina op de website van 't Swarte Schaap. Er staat een afbeelding van een zwart schaap met de volgende tekst ernaast: 404! Oh nee! Het lijkt erop dat je verdwaald bent. Ga terug naar de Home Page.

Hoe los je 404 foutenmeldingen op?

Het oplossen van 404 fouten is afhankelijk van het soort link dat deze fout veroorzaakt. Hierbij is er een verschil tussen interne en externe links. Interne links zijn links op je eigen website die verwijzen naar een andere pagina binnen jouw website. Wanneer deze links een 404 foutmelding veroorzaken, kun je dit eenvoudig oplossen door naar de pagina te gaan waar de link te vinden is en deze aan te passen. Vaak staat er in deze link een spelfout of is de pagina waarnaar deze link verwijst, verplaatst of verwijderd.

Externe links zijn links die vanuit andere websites verwijzen naar jouw website. Wanneer deze links niet werken kun je dit oplossen door een 301- redirect aan te maken. Je verwijst dan de foute link naar de juiste link waardoor externe links blijven werken. Dit is goed voor de ranking van je website.

 

Zorg dat je een 404 pagina hebt

Het kan altijd zijn dat gebruikers in de URL het verkeerde webadres zetten en dus een 404 foutmelding krijgen. Het is dan ook belangrijk dat je een 404 pagina hebt die ervoor zorgt dat gebruikers niet meteen de website verlaten.

Wanneer je WordPress gebruikt, beschikt je website vaak al over een 404 pagina. Maar het ontwerp van deze pagina past vaak niet binnen de rest van de website. Door een ‘custom’ 404 pagina te maken kun je niet alleen zorgen dat het ontwerp past bij de rest van de website, maar zorg je er ook voor dat mensen bij de juiste pagina uitkomen. Plaats op je 404 pagina bijvoorbeeld interne links naar belangrijke pagina’s of zet er een zoekbalk in zodat gebruikers eigen termen kunnen invullen. Hierdoor neemt de kans af dat gebruikers de website verlaten.

Hulp nodig? Of heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op!

Deel dit bericht op social media:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email